My Followers

Ads

Oct 19, 2011

Les' Copaque bakal menayangkan animasi baru "Pada Zaman Dahulu"

4 comments

satu lagi animasi bakal ditayangkan oleh animasi tersohor Malaysia iaitu Les' Copaque yang berjudul "Pada Zaman Dahulu". Siri ini memaparkan tentang Aris dan Ara yang tinggal di kampung bersama Aki dan Wan. Terlalu biasa tinggal di bandar menyebabkan mereka sukar untuk membiasakan diri di kampung. Seperti kanak-kanak lain, Aris dan Ara juga nakal dan sering terlibat dengan masalah. Dari situ Aki cuba mendekati cucu-cucunya itu dengan bercerita kisah-kisah Sang Kancil agar mereka belajar dari kesilapan.

Well, semasa aku lihat trailer untuk animasi ini, perkataan pertama dalam benak fikiran aku adalah "wahh". ianya sungguh berkualiti tinggi. satu kemajuan lagi dari penerbit animasi "Upin dan Ipin". animasi ni juge mengingatkan aku dengan animasi "Jimmy Neutron". animasi dari Les' Copaque ni seakan-akan dengan animasi Jimmy Neutron tu.

untuk mengikuti perkembangan animasi ni bolehlah "like" Facebook Pada Zaman Dahulu dan Website Rasmi  

layan trailer di bawah







Oct 16, 2011

i cried for someone like you.

7 comments
disebabkan kene tegur oleh blogger Teratak Aanis jadi aku update blogpost yang supercepat.




p/s : FYP, Bola, Counter-Strike, masalah duniawi, MALAS antara punca tidak update blogpost walaupun hari-hari menghadap komputer.

Aug 10, 2011

#WordlessWednesday

4 comments

Jul 28, 2011

Malaysia VS Singapore Import World Cup 2014 Qualifiers Second Leg

0 comments
Malaysia vs Import Singapore
28 July 2014
World Cup Brazil Qualifiers




Jul 13, 2011

Liga Super Malaysia 2012 kembali menggunakan pemain import

0 comments
Liga Super Malaysia

semalam FAM telahpun membuat keputusan yang dimana boleh mewarnai kembali LIGA SUPER MALAYSIA. antara keputusan yang sangat aku tunggu-tunggu ialah, Liga Super 2012 boleh menggunakan tenaga pemain import, tetapi dengan kuota sebanyak 2 pemain. selain itu, ciri-ciri pemain adalah pemain yang bernaung di bawah Asian Football Confederation (AFC) mestilah dari liga divisyen satu manakala pemain dari benua lain seperti  Eropah, Afrika, Amerika Latin perlu sekurang-kurangya dari divisyen dua. Tetapi ini bukanlah wajib dan terbuka untuk kelab yang mempunyai kewangan yang kukuh sahaja.

Kelantan telahpun memulakan langkah kanan dalam pemilihan pemain import dimana Josip Bonacin pemain dari Croatia telahpun diuji ketika perlawanan persahabatan menentang Pelita Jaya. Aku masih lagi menunggu siapakah yang bakal mengisi kuota 2 pemain untuk Selangor.

selain itu, Pahang dan Perlis yang menduduki tangga terbawah dalam Liga Super 2011 akan bermain untuk Liga Perdana dan Selangor PKNS serta Sarawak yang menduduki tangga tertinggi Liga Perdana akan bermain dalam Liga Super 2012.

Harimau Muda A akan bermain dalam Liga Singapura manakala Young Lions akan bermain dalam Liga Super 2012.

aku sangat berharap agar keputusan yang dilakukan oleh FAM ini dapat kembali merancakkan perlawanan liga tempatan dan menarik lebih ramai penyokong. 


sumber : Sokernet

Jul 7, 2011

Undian Kelayakan Olimpik 2012

4 comments
Malaysia Olympic 2012 Team

petang tadi berlangsungnya pengundian untuk kelayakan peringkat kumpulan di AFC House. dan hasilnya adalah seperti berikut :

Kumpulan A

Arab Saudi
Oman
Qatar
Korea Utara

Kumpulan B

Australia
UAE
Uzbekistan
Iraq

Kumpulan C

Jepun
Syria
Bahrain
MALAYSIA

anak buah Ong Kim Swee akan diuji oleh Jepun pada 21 September nanti. ini merupakan perlawanan pertama yang perlu dihadapi oleh skuad Harimau Muda. walaupun rangking Jepun kini pada kedudukan 13 tapi ianya tidak bermakna skuad Harimau Muda tidak boleh pergi melangkah ke Olimpik nanti.

setiap kumpulan akan bermain secara format liga dan juara setiap kumpulan akan secara automatik layak ke Olimpik. (21 September - 14 Mac 2012) manakala naib juara setiap kumpulan akan akan bermain secara playoff dan juara playoff akan lawan dengan wakil dari negara Afrika.

walaupun diundi dengan negara yang agak pantas dari segi permainan, tetapi peningkatan mutu bola sepak negara sejak akhir-akhir ni tidak mustahil skuad Harimau Muda mampu untuk melangkah ke Olimpik buat pertama kali.

sumber Wikipedia


Jun 24, 2011

Tahniah Harimau Muda!

0 comments
Harimau Muda bersorak bersama penyokong ketika perlawanan Malaysia vs Lubnan


buat mereka yang tak tau, atau buat-buat tak tau, semalam adalah berlangsungnya perlawanan second leg antara Harimau Muda lawan dengan Lubnan untuk kelayakan Olimpik di London nanti. keputusannya adalah 2-1 dimana Harimau Muda berjaya memenangi perlawanan semalam. adalah menjadi satu kesilapan yang amat besar, aku tak berada di Bukit Jalil untuk menyaksikan perlawanan paling bersejarah ini. 

aku hanya dapat menyaksikan perlawanan semalam hanya di medan selera, berserta dengan pelanggan lain dan juge tukang masak. haha. sorakan dari penyokong Malaysia di stadium boleh kedengaran di kaca tv tersebut. 

first half, Harimau Muda berjaya menjaringkan gol melalui Irfan Fazail dan Wan Zack Haikal. gol Irfan melalui rembatan yang super padu yang berjaya menipu gol keeper Lubnan, dan gol Wan Zack Haikal adalah gol bertaraf 5 bintang yang di 'through pass' oleh Gary. very nice. game first half memang rancak dan Harimau Muda main memang ader class. sumpah sekali lagi rugi tahap gaban aku tak pergi stadium semalam.

second half, game yang paling 'pumping adrenaline tahap dewata raya' dimana team Harimau Muda terpaksa bermain 10 orang setelah Gary dilayangkan kad merah setelah menerima kad kuning kedua, bayangkanlah terpaksa bermain 10 orang berlawan Lubnan yang dimana top 13 Asia, saiz badan dowang plak memang jauh beza ngan Harimau Muda, gelecek plak boleh kalahkan defend 4,5 orang. Harimau Muda terpaksa  defend kubu gawang gol dan takde serangan ke arah gawang lawan disebabkan kesemua player turun untuk mempertahankan gawang. walaupun Lubnan berjaya merapatkan jumlah gol, tapi ape yang aku kagum terhadap pemain Harimau Muda ni, dowang tak mengalah, sehingga ke minit terakhir perlawanan.

atas kemenangan ni, Harimau Muda akan lawan peringkat kumpulan. yang akan diundi 7 Julai ini. 3 negara untuk 4 kumpulan akan berentap dalam kumpulan masing-masing dan pemenang dari setiap kumpulan akan pergi ke Olympic di London nanti. well aku menaip ni pun dah meremang bulu roma sebab kalau Harimau Muda berjaya melayakkan diri, ini akan menjadikan Harimau Muda pertama kali melayakkan ke Olympic nanti. tapi perjalanan masih lagi jauh.

oh ya, buat pengetahuan pembaca juga, Harimau Muda adalah hanya team dari negara Asean yang berjaya melayakkan diri ke peringkat kumpulan. sekali lagi tahniah.

sumber : Wikipedia dan Sokerleaks

May 27, 2011

rasuah bola sepak negara bakal menjadi kanser?

0 comments


Cerita di Malaysia

harini aku terkejut dimana Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS) ader membuat laporan Polis mengenai kegiatan mengatur keputusan perlawanan. boleh check sini. dalam banyak bende aku benci dalam bola sepak selain penalti tak masuk, this is i hate most. 

kegiatan tidak bermoral ni boleh menyebabkan bukan sahaje mutu perlawanan menjadi semakin hambar, penonton juga akan berkurangan. ayat yang bakal keluar "baik aku layan EPL, lagi best. dah la best. takde rasuah cam haremmm".

kalaulah ader player Selangor bersalah dalam rasuah ni. aku akan banned sampai korang mampusss.

George Toisutta dan Arifin Panigoro


Cerita di Indonesia

kalau korang nak tau, jiran kite Indonesia juga mengalami masalah sama. dan lebih teruk mereka bakal digantung digantung dari berlawan perlawanan luar. ini kerana, mereka gagal memilih pengerusi Persatuan Sepakbola Seluruh Indonesia (PSSI). kenapa tak lantik je? bukan taknak lantik, bile pengerusi lama turun, yang kroni nak naik pulak. tapi sape nak pilih kroni yang terang terangan terlibat dalam rasuah. tambah perit, mereka juga taknak orang lain jadi pengerusi. jadi sampailah sekarang tergantung. cerita sepenuhnya boleh bace dekat sini.

ini...ini...sangat teruk. FIFA juga ade mengeluarkan kenyataan yang aksi bola sepak Asia Tenggara adalah kawasan 'panas' dimana rasuah berleluasa. Malaysia antara yang terlibat. patutlah ayah aku dah tak minat tengok bola sepak tempatan. ni lah antara penyebabnye. dem. please, janganlah sampai situasi di Indonesia bakal menjadi perkara sama di Malaysia. so shame.


p/s : kenape si botak gondol yang perasan hensem mesti jadi peneraju bola sepak? Indo ke Mesia ke sumer cam haremmmm.


May 7, 2011

Selamat Hari Ibu

4 comments


Takkan pernah cukup waktu

Takkan pernah cukup perhatian

Takkan pernah cukup biaya

Takkan pernah cukup cinta

Bahkan takkan pernah bisa

Takkan pernah bisa

Segala yang kita lakukan

Untuk membayar pengorbanan IBU

Hanya doa yang boleh ku sampaikan

Untukmu IBU…

Selamat Hari Ibu 

May 5, 2011

Jersey Pelita Jaya Safee Sali

10 comments

Jersey Pelita Jaya Safee Sali

sape tak kenal bekas pemain Selangor dan penjaring terbanyak Piala Suzuki AFF 2010 Safee Sali. aku pernah post sebelum ni yang Safee Sali telah bermain dekat kelab Pelita Jaya dekat sini. well, sekarang ni die main dengan terbaik, dah score banyak kali, banyak pulak die score main dekat ISL (Indonesia Super League) main dekat Selangor tak pulak. haha. mungkin dekat kelab Pelita Jaya tu banyak pemain import yang  banyak kasi peluang dekat Safee Sali nak score.

ape yang aku nak cakap pasal blogpost kali ni ialah, aku teringin plak nak beli jersey kelab Pelita Jaya Safee Sali. tapi harge yang aku tengok RM116 termasuk pos. ni harga jersey original dan dijual dekat seberang. buat mase ni aku tak jumpe lagi jersey kelab Pelita Jaya ni dijual dekat semenanjung. aku rase ader dijual dekat Stadium Shah Alam tapi mungkin aku tak perasan. aku takkan spend wang untuk jersey dengan jumlah sebegitu. mahal woo. wah. harap-harap aku jumper la satu. 

May 1, 2011

Cikgu Shida Dari Parit berlakon pulak!

11 comments
Cikgu Shida di Sinar Harian

Oh. sape lah tak kenal dengan Cikgu Shida Dari Parit ni ye tak. korang mesti pernah tengok video die kan? kalau tak pernah sila check dekat youtube. memang banyak. buat pengetahuan korang, Cikgu Shida ni pernah mengajar aku mase sekolah rendah dekat Sekolah Kebanggsaan Kebun Baharu (SKKB). die pernah ajar kami adik beradik tau. sebelum die bertukar sekolah.

well ader antara viewes terase annoyed dengan cikgu ni. well bagi aku die ni kreatif dan garang mase sekolah aku dulu. haha. aku sokong 100% ke-kreatifan beliau. hehe

cume blogpost kali ni aku nak cakap yang die dapat tawaran untuk berlakon Telemovie setelah video die menjadi popular. yes popular ok. masuk beberapa majalah tempatan. boleh check dekat blog beliau. boleh klik sini. wah tak sabar gak nak tengok bekas cikgu aku ni berlakon. die ader bakat dan die ditawarkan berlakon. fuh. rezeki tuh. ok. ape-apehal pun aku mengucapkan tahniah dekat Cikgu Shida semoga cikgu success selalu!


p/s: die ajar aku English. Favourite subjek aku dari sekolah rendah. :]

Apr 25, 2011

she's beautiful. i'm fall in love again.

7 comments
Kitsuné Canvas Sneaker

CLAE Kennedy Black Mesh


Oh-Semmmm!!
nak ni untuk kasut raye buleh tak.
puhlissss.


Apr 21, 2011

R2 Raja Lawak Astro di Stadium Shah Alam Selangor vs Perak

10 comments
R2 Raja Lawak di Stadium Shah Alam

R2 Raja Lawak di Stadium Shah Alam

blogpost kali ni adalah tentang perlawanan Liga Super semasa Selangor VS Perak tempohari, yang mase tu Selangor menang 1-0 jaringan Safiq Rahim. Malam tu memang penuh penonton. Penuh macam Selangor VS Kelantan mase piala sumbangsih aritu. bezanya tader balingan kerusi mahupun mercun mahupun botol air antara kedua-dua penyokong.

Penyokong Perak semasa sebelum bermulanya perlawanan telah pun 'chanting' ataupun bersorak sehingga satu stadium gamit. ye, Ultras Silver State memang best. dowang chanting same-same. Aku agak terkejut malam tu sebab nak beli tiket punyelah panjang. Memang satu pemandangan luarbiasa nak beli tiket semase pertandingan biasa. ni dah macam beli tiket nak tengok final.

Tapi malam tu, kemenangan berpihak pada Selangor Red Giants. Game memang best. memang fight. tak bosan. first half banyak cubaan bahaya tapi tak menghasilkan gol. Second half, Asra tuka digantikan dengan Hardi Jaafar. terus kucar kacir pertahanan Perak. ader sekali masa ambil free-kick oleh Hardi, rembatan padu hinggap dekat palang. Aku agak terkejut, sebab aku selalu tengok team bola mesia memang kalau dah start amik free kick terbang ntah kemane. This is different. Hardi ex-player Perak, memang terbaik.

Malam tu kumpulan Raja Lawak Astro R2 ader datang stadium. Memang gamit gak stadium dengan sorakan penyokong R2. memang pemandangan biase kalau kat stadium ader artis ataupun gadis chantek lalu, penyokong akan bersorak. hehe. so, aku pun tak ketinggalan ambil gambar dengan dorang walaupun aku tak layan sangat Raja Lawak.


p/s : tadi tengahari aku makan Tutti Frutti ngan Aanis & Nad

Apr 20, 2011

Positive about Future and Past

4 comments

masih tak terlewat rasenye untuk aku mengucapkan selamat berjaya kepada semua rakan-rakan yang bakal atau sedang mengambil kertas peperiksaan pada waktu ini. semoga kita semua dapat menjawab final exam papers dengan tenang dan cemerlang. Semoga berjaya semua! think positive about Future and Past.!

Apr 15, 2011

bersyukurlah dengan apa yang ada

4 comments
semua dah diterangkan dekat poster ni. so read it and think about it. jangan nak still komen itu tak dapat ini tak dapat.

Apr 7, 2011

Majlis Makan Malam Amal Palestin

0 comments
Majlis Makan Malam Amal Palestin



Salam Pembuka bicara. 
well korang mesti tau kan tentang ape yang sedang berlaku dekat saudara se-Islam kita dekat Palestin? dorang kekurangan makanan, disebabkan oleh sekatan yang dilakukan oleh rejim Israel dan rejim Mesir. Tapi disebabkan berlaku pergolakan dekat Mesir, sempadan di Rafah kini telah pun dibuka. tapi ini tak bermakna saudara kita di Palestin dapat menikmati sama seperti apa yang kita sedang nikmati di sini.

jadi kat sini aku nak promote satu Majlis Makan Malam Amal Palestin yang dianjurkan oleh pihak Aqsa Syarif Berhad. maknenye korang pergi majlis makan malam sambil beramal. dalam majlis ni jugak ader dijemput penceramah Dr. Azam Tamimi. beliau merupakan pengarah pemikir Islam, yang dibawa khas dari London. berketurunan British-Palestin, akademik dan aktivis politik. Beliau juga pernah ditemuramah oleh BBC dalam rancangan Hardtalk. time tu, beliau ader menyatakan bahawa 'berkorban untuk Palestin adalah mulia dan diterima Tuhan saya' tetapi banyak akhbar British pada waktu tu, memutar belitkan kata-kata beliau.

well bagi aku die memang berani bercakap. freedom of speech ok. tapi biasalah, those people akan memutarbelitkan kata-kata pejuang ni.

jadi kepade korang yang nak pergi majlis makan malam sambil beramal ni adalah sangat elok. daripada buang duit tak tentu hala, pergi majlis ni pun lebih baik. dapat makan dan dapat dengar ceramah dari Dr. Azam Tamimi. segala keterangan ada dekat brochure atas tu.

aku promote ni pun tade dapat duit ape pun. just nak share secara sukarela. jadi jikalau berminat bolehla contact aku ataupun rakan aku.


jadi, selamat beramal ;)

Apr 3, 2011

Between Love and Heartache

8 comments


@goddesOfcharm

Mar 30, 2011

anda peminat atau pernah bermain Angry Birds? Micheal Bay akan buat movie

2 comments
Angry Bird Movie Trailer



ye. pastinye korang pernah atau main atau paling ketinggalan pun nampak la game Angry Birds ni. game ni memang best, tapi aku tak minat main sebab aku tak pandai main kot? haha.

by the way, ni parody je, takkan nye Micheal Bay tu nak wat movie pasal Angry Birds tuh. tapi tak mustahil kan?

Mar 28, 2011

Blog Reka : Contest dari Anjung Streamyx

9 comments
BlogReka Sdn. Bhd.



sebenarnye, nilah kali pertama aku menyertai mana-mana contest yang memberikan hadiah yang agak lumayan. 1st prize rm150. oklah tu. lepas la topup sebulan. haha. 

Anjung Streamyx ni sebenarnye salah satu produk dibawah syarikat Blog Reka. ya salah satu produk tempatan yang berasaskan web pertama. (pertama maksudnye aku baru jumpe dan kenal. haha). dekat anjung streamyx ni kite boleh daftar, upgrade mana-mana produk dari Telekom (TM). contohnya korang pakai streamyx biasa. pastu nak upgrade Unifi. korang boleh daftar dekan blog ni. just daftar jek. selebihnyer pihak dorang yang kan uruskan selebihnye. mudah kan? tak perlu beratur panjang dekat TM Point tuh.

well. kalau korang klik website anjung streamyx tu, dari segi promosi yang terlatest dari TM sumer dah diupdate dekat situ. so, literally, korang leh belek puas-puas untuk buat decision maner satu pakej korang nak then, korang leh tanye pihak dorang untuk lebih lanjut. bagi aku ianya mudah disebabkan korang tak perlu buat decision terlalu cepat. yelah. cube korang bayangkan. korang pernah tak pergi mane-mane promosi internet, camner dorang punyer ayat? mesti manis kan. then, biler korang dah belah dah sign up sumer. pastu dah tak ingat saper yang promote kan? jadi bagi aku, servis yang ditawarkan oleh Anjung Streamyx ni better more than those promoters.
great product

antara pakej yang ditawarkan

maknenye, servis yang boleh ditawarkan ni is quite better and rather convincing than the promoters tuh. am i right? bagi aku lebih mudah servis camni in the future. Tak selamat? well, bagi aku dekat website die tuh dah terangkan macam-macam. they also provide FAQ (Frequently Ask Question) so. mane-mane part yang korang kurang paham, dorang dah sertakan kat situ. well for me, it's rather convincing than the promoters. haha.

i hope those guys at blog reka can provide other brand as well. oh. dorang on the way rupenye. so mudahlah bagi sesaper yang taknak pakai streamyx, dan nak pakai P1 Wimax contohnyer, boleh la daftar kat situ. aku ni pun bakal pengguna broadband one day. sebab mungkin aku nak pakai time keje ke. yelah. manela tau keje aku banyak travel nanti. nak kene anta repot kat bos ke. tu mungkin kegunaan broadband tuh. haha. dan aku berharap gak mungkin dorang leh kasi free gift ke in the future? haha. kan best.

well enough say. they had a good product accompanied with great service. in the future it could bring us comfortness by the way. yeah.

Blog reka juga ada sediakan perkhidmatan seperti servis, menjual alat peranti, design web. tapi mostly sumer tu masih lagi dalam pembikinan. ni mesti kalau dah siap mesti sedap punyer. mane taknyer sumer ader dalam tu.



Anjung Streamyx contest


memandangkan syarat-syarat contest tu adelah mengajak rakan-rakan untuk menyertainye, jadi aku nak tag sahabat-sahabat blog aku yang aku dah senaraikan kat bawah. jadi rajin-rajin la korang tag kawan korang gak. supaye cerah peratusan nak menang contest ni. cool wehh!!. haha.

1. Miss Yaty
2. Aanis
3. Nadhirah
4. Fatin Liyana
5. Anis Hamzah
6. Aza

lepas korang tag kawan korang. sila isi borang dekat websitu tu ek. senang dorang nak trace kot? haha. ape-hal pun semoga maju jaya korang!

link web tersebut

p/s : tarikh tutup 31 Mac 2011. sila cepat2 buat yeee

Mar 20, 2011

Perkhidmatan Pengesanan Sinaran Individu

0 comments
korang pun sedia maklum kan bahawa, sinaran radiasi dari Jepun tu anytime boleh sampai Malaysia walaupun peratus sangat rendah. Luckily, pihak Atomic Energy Licensing (AELB) ataupun Lembaga Perlesenan Tenaga Atom ader menyediakan khidmat pengesanan sinaran individu yang dijalankan secara percuma. This is seriously good news.

dekat website AELB ader menyediakan data terkini bacaan paras sinaran yang diupdate secara live. (boleh check dekat sini) biler aku bace-bace data tu, memang ader turun naik. data tu pun diambil dekat Senai, Sri Aman dan Kudat. Pada mulanya aku pun agak terkejut, tapi sinaran radiasi ni banyak dekat sekeliling kita, kemungkinan besar data turun naik tu datang dari sekeliling kita dan bukannya dari sinaran di Jepun.

Peta Lokasi Ibu Pejabat AELB

kalau nak check sinaran radiasi ni boleh check dekat Ibu Pejabat AELB di Dengkil. Boleh check dekat sini kalau nak lebih detail.

People, kite tak tahu dan kite memang mintak dijauhkan dari bala sinaran tu, tapi as a precaution, kite boleh amik tindakan macam pengesanan sinaran ni, kite tak tau, ape yang akan berlaku mase depan. 


thanks to : AnjungSazuwi for the info

Update : Fukushima Fifty, 5 mati, 15 cedera, dan sesetengah cedera

5 comments
Pihak penyelamat sedang menyiram air dekat reaktor nuklear. lihat betapa dekatnya penyelamat ini dengan reaktor tersebut.

semasa artikel ni ditulis, 'Fukushima Fifty' (aku ader terangkan dekat post sebelum ni, sila klik) mereka yang bertungkus lumus untuk menyelamatkan Jepun daripada bencana nuklear terburuk, telahpun diantara mereka yang menemui ajal, dimana kini 5 orang telah pun mati, 15 lagi cedera, dan beberapa lagi penyelamat kini berada tahap kritikal dimana AFP menyebutkan bahawa, 'the radiation will kill them'. sangat sedih.

adakah pihak bertanggungjawab sudi memaparkan hero 'Fukushima Fifty' ni. they are the true heroics. aku sangat berharap agar bencana nuklear ini tidak menjadi seburuk 'Chernobyl'. amin.



sumber dari DailyMail

Mar 19, 2011

Serius : Jepun sahkan kebocoran radiasi nuklear boleh membunuh

3 comments
Tokyo Electric Power Company Managing Director Akio Komiri mengangis setelah mengumumkan bencana tersebut.


Bos kepada syarikat nuklear semalam, menangis dalam mengumumkan bahawa kebocoran di reaktor nuklear sudah berada di tahap boleh membunuh manusia. satu kejadian yang disifatkan sebagai bencana yang agak serius.

Agensi nuklear dan industri Jepun, mengesahkan bahawa bencana ini sudah berada di tahap 5, dimana ianya boleh mengakibatkan 'kematian akibat radiasi'.

this is serious people! sebaran radiasi ini telah pun sampai di California, Amerika Syarikat, tapi ianya diklasifikasikan tidak merbahaya. tapi, still dah sampai USA. boleh check sini.


sumber dari DailyMail

Mar 18, 2011

Tahap-tahap radiasi

0 comments


kalau korang nak tau, tahap radiasi ni diukur dalam milisieverts (mSv). Tahap radiasi ni terbahagi kepada 3. Tahap rendah (tolerate levels), tahap sederhana (moderate levels), tahap tinggi (high risk). 

Tahap yang tertinggi 10,000 mSv akan membawa maut dalam beberapa hari. Radiasi ni sebenarnya digunakan dalam penggunaan harian. Mostly, dipakai dekat hospital, seperti X-ray, mammogram, CT Scan. Pekerja kapal terbang juga terdedah dekat radiasi ni. tapi radiasi tahap rendah ni sekitar 0.1 mSv - 20 mSv.

radiasi ni boleh diukur dengan menggunakan gieger counter. rasenye mase zaman sekolah menengah ader tunjuk mende ni. laenla korang ponteng kelas fizik. dekat U.S permintaan tinggi terhadap gieger counter ni. dan juge 'nuke pills' iaitu potassium iodide. sebab dorang dah start takut. yela, radiasi tu boleh sampai dekat U.S. sebab tiupan angin menghala ke U.S (Fuh!)


Fukushima Fifty : Nasib pekerja kecemasan nuklear di Fukushima, Jepun.

2 comments
Jepun kini sedang bertungkus lumus untuk mengelakkan berulangnya tragedi 'Cherbobyl' dan mungkin lebih buruk, setelah beberapa reaktor nuklearnya musnah akbibat gempa bumi tempoh hari. tetapi, ianya mungkin tidak seburuk mana dimana nuklear di 'chernobyl' mereka tidak berjaya 'shut down' reaktor, tetapi di Jepun, mereka berjaya 'shut down' reaktor mereka semasa berlakunya gempa bumi.

tapi, di Jepun ianya melibatkan 4 reaktor atau lebih, dimana jikalau fikir secara logik, ianya tetap merbahaya.

pada masa post ini ditaip,180 pekerja kecemasan nuklear di Jepun sedang bertungkus lumus untuk menyejukkan reaktor nuklear mereka dengan menggunakan air laut. sejauh mana keberkesanannya tidak lah diketahui. tetapi, apa yang pasti, pekerja ini sudah tentu terdedah dengan radiasi nuklear yang sangat tinggi, dan digelar 'suicide mission'. dimana, jikalau mereka berjaya mengharungi musibah nuklear ini, sama ada mereka mengalami pelbagai masalah kesihatan akibat radiasi nuklear atau pun mereka mati sebagai wira penyelamat

mereka digelar 'fukushima fifty' disebabkan mereka bergilir-gilir sebanyak 50 orang untuk menyejukkan reaktor tersebut. They are 'unfamous hero'. 

Rektor Nuklear di Fukushima, Jepun

pekerja kecemasan nuklear sedang melakukan penyelamatan

pekerja keselamatan sedang berkumpul di Fukushima

Helikopter tentera juga dikerahkan untuk membantu

Turutan gambar helikopter menurunkan air


sumber dari DailyMail

Mar 15, 2011

Apakah reaksi pengguna Facebook terhadap bencana Gempa Bumi dan Tsunami

0 comments
11.3.2011. tarikh yang telah memperlihatkan tanda-tanda kecil kiamat. Tarikh ni juga merupakan tarikh hitam buat penduduk Jepun dan seluruh dunia amnya kerana telah berlaku kejadian gempa bumi dan tsunami yang terdahsyat sejak 140 tahun dahulu.

masa malam tu aku tengah makan dekat Restoran Hakim, skrin besar yang selalu tayang bola, malam tu tokey Hakim (aku tak tau name tokey die) telah membuka channel Al-Jazeera. yang mase tu tengah tayang secare live kejadian Tsunami dekat Jepun.

reaksi orang? time tu aku tergamam (padahal aku dah tgk berite sebelum kua makan) dan ade la plak satu kumpulan kanak-kanak (aku maksudkan student) ni yang kononnye makan satu kelas kat situ ramai-ramai tergelak-gelak seolah-olah macam tiada apa yang berlaku. sedih aku tengok.

well. enough say. graphic kat bawah ni menunjukkan reaksi pengguna Facebook terhadap kejadian tersebut.


sumber dari Mashable

disiplin orang jepun selepas aftermath yang patut rakyat Malaysia contohi

5 comments
aku tanak post ape-ape sahaje yang berkaitan dengan cerite wayang hikayat tandoori payat ke, merong ke merongan ke, hikayat pendekar baru ke ape ke. kesemue itu disebabkan due orang blogger ni (teratakaanis dan anjungsazuwi yang pergi berseronok tanpa melihat aku yang tergapai-gapai.

ok. post ni berkaitan disiplin rakyat Jepun yang sangat high value. bayangkanlah, lepas teruk dilanda Tsunami mahupun jenaka dari mereka yang tak pernah sensitif akan perasan orang lain (berita hairan dan artis fizz fairuz) aku merasakan memang patut sangat orang Malaysia ni contohi rakyat Jepun. Tak lupe juger negara-negara yang pernah dilanda musibah seperti negara Afrika, Amerika dan sebagainye.

Johor dilanda banjir pun kecurian berleluasa. tu baru banjir dekat johor. kalau (korang pikirlah sendiri malas nak citer)

jom tengok gambar ni.

(gambar ni sumer dirembat dari BlogSerius. aku malas nak google. blog ni gak kasi aku inspirasi nak taip dekat post kali ni)


Mar 6, 2011

Hari Terbuka Tentera Darat 2011 : Gambar hari kejadian

11 comments
Hari Terbuka Tentera Darat 2011 : Dataran Merdeka

Salam pembuka bicara.
pagi tadi aku dengan blogger syazwie pergi ke Dataran Merdeka untuk menyaksikan pameran aset-aset tentera darat sempena Hari Terbuka Tentera Darat 2011. Majlis ni sebenarnya berlangsung selama 3 hari. Pagi tadi pun aku dah agak terlewat sampai sedikit disebabkan tersesat nak cari LRT di PJ.

Mar 3, 2011

Bayaran saman dilanjutkan hingga 10 Mac ini.

6 comments
Tempoh bayaran saman dilanjutkan sehingga 10 Mac 2011

Berita baik untuk mereka yang terlepas untuk membayar saman. Pihak kerajaan bersetuju untuk melanjutkan bayaran saman yang diberi diskaun sebanyak 50 peratus sehingga 10 Mac 2011. Jadi tunggu apa lagi. Bagi mereka yang mempunyai saman tertunggak, baiklah rebut peluang ini. Jangan tunggu sehinngga saat akhir.

gambar diambil dari BeritaHarian

Feb 28, 2011

Hari Terbuka Tentera Darat 2011

8 comments
Jadual Hari Terbuka Tentera Darat 2011

Akhirnya, jadual yang dinanti telah pun muncul. Terima kasih kepada Leyha yang memberikan jadual ni. Aku rase pameran ini agak menarik, disebabkan tentera darat akan menunjukkan beberapa demonstrasi dan aset aset penting tentera darat yang aku tak pernah lihat sendiri di depan mata. 

*klik gambar untuk lebih besar

Feb 20, 2011

Malaysia VS Pakistan London Olympic Qualifiers 2012 First Leg

0 comments
Malaysia VS Pakistan London Olympic Qualifiers 2012 First Leg

Let's Roar Harimau Malaya! Win or Loss we still support you!

update game :
pihak FAM telah mengeluarkan senarai 25 pemain yang akan melawan Pakistan pada rabu ni. Pemain yang akan mewakili Malaysia adalah pemain dari Harimau Muda A. ya, ini bermakna Shahrul, Safee, Fadzli dan sumer2 lah tak akan main. (melainkan ader update tetibe) kecuali keeper abang jepun yang digilai ramai wanita Khairul Fahmi Che Mat akan bermain. boleh lihat sini

update :
Ranking Malaysia 140, Pakistan 173. diambil dari sini. Tapi ini tidak menjanjikan laluan mudah untuk Harimau Malaya. Pastikan malam ni bawa bekalan gol sebanyak mungkin untuk dibawa ke Pakistan pada second leg nanti.

update 11.08pm : Malaysia akhirnya berjaya menjaringkan sebanyak 2 gol. jumlah ini boleh dibawa sebagai bekal ketika berkunjung ke Pakistan nanti. gol dijaringkan oleh Wan Zaharulnizam dan Ifran Fazail. Tahniah Harimau Malaya!!!!

Feb 17, 2011

penggunaan Internet akan mengalami gangguan minggu ini

0 comments


Gangguan bekalan internet akan berlaku dari Ahad 13 Februari 2011 sehingga Khamis 17 February 201. Ini disebabkan oleh kerosakan kabel di "South East Asia Middle East Western Europe (SMW4)" dan "submarine cable network" yang menghubungkan Malaysia kepada Europe (EU).

Pihak TM juga telah membuat beberapa tindakan untuk mengurangkan "service degradation" dengan mengalihkan aliran traffik kepada network yang lain, menjadikan  impact tidak begitu besar kepada pengguna.  Sungguhpun begitu, gangguan still akan berlaku.

Pihak TM telah announce dekat sini.

harap-harap takdelah teruk sangat gangguan tu. takut menghalang aktiviti melayari internet mahupun membuat assignment yang bergantung sepenuhnyer terhadap internet.

Berita Sedih + Berita Gembira

6 comments
berita sedih dulu,
tadi baru tengok Arsenal VS Barcelona. 2-1. Van Persie dan Arshavin. barca plak David Villa. memang game terbaik. ilang suare aku dah. memang sedih ah. lagi-lagi kene 'menganjing' oleh Boy. tape ah nak wat camner.


berita gembira plak.
tadi blog Mazidul ader open nak letak link blog sesape dekat blog die seramai 20 orang. lihat sini. die menggunakan konsep sape cepat die dapat. dan aku terperasan plak die baru post 1 jam. aku pun terus la letak link aku. dan akhirnye berjaye jugak aku letak link dekat blog die. blog cincai ni pun berjaye la plak letak kat blog die. hahaha. berite sedih berjaye diatasi dengan jayanya. okeh. semayang subuh. tido.





oh Meleis

0 comments
dengan resmi nyer aku panggil golongan bangsat ni Meleis dan bukannye Malays. hormat orang la sikit. low class mentality.


Feb 16, 2011

paktab

6 comments


this is a paking new trend. everyone want to have it. percaahayelah. trend ni akan luput dan digantikan dengan trend baru. mungkin suar legging pendek versi belang rimau pulak? kot.

fufufufufufu

Feb 15, 2011

Salam Maulidurrasul

0 comments


Assalamualaikum kepader sumer pembace blog ni. Masih tak terlambat agaknya untuk aku mengucapkan Salam Maulidur Rasul. sempena dengan hari berbahgia ni, marilah kite banyakkan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Semoga cinta kita terhadap baginda berkekalan dan tidak hanya bermusim.

Feb 13, 2011

keep your dream alive.

0 comments

And everything I want in life seems impossible.
Cause people they'll tear you apart.
But in the bottom of our hearts,
The dream's alive inside.

-Madina Lakes-

Feb 9, 2011

Malaysia VS Hong Kong

2 comments

Feb 8, 2011

pembetulan

2 comments

Safee Sali sah menyertai kelab Pelita Jaya dari Jawa Barat, Indonesia


sebenarnye abang Safee Sali kite bukannya pergi ke kelab Persib Bandung, tetapi beliau telah memilih kelab Pelita Jaya, Jawa Barat, Indonesia. dimana sebelum ini aku ade mengatakan bahawa Safee Sali akan ke kelab Persib Bandung. klik sini

beliau akan ke sana pada 14 Februari 2011 dan sebenarnya telah menandatangani kontrak pada 2 Februari 2011 yang lalu.

segala kesulitan amat dikesali.

"support our own local football scene"

digodek dari Utusan dan MalaysianFootbal-dimos
Related Posts with Thumbnails

About Me

My photo
"You can say anything about me, as you please, but I am what I am, and that's something you can never be."