My Followers

Ads

Mar 20, 2011

Perkhidmatan Pengesanan Sinaran Individu

korang pun sedia maklum kan bahawa, sinaran radiasi dari Jepun tu anytime boleh sampai Malaysia walaupun peratus sangat rendah. Luckily, pihak Atomic Energy Licensing (AELB) ataupun Lembaga Perlesenan Tenaga Atom ader menyediakan khidmat pengesanan sinaran individu yang dijalankan secara percuma. This is seriously good news.

dekat website AELB ader menyediakan data terkini bacaan paras sinaran yang diupdate secara live. (boleh check dekat sini) biler aku bace-bace data tu, memang ader turun naik. data tu pun diambil dekat Senai, Sri Aman dan Kudat. Pada mulanya aku pun agak terkejut, tapi sinaran radiasi ni banyak dekat sekeliling kita, kemungkinan besar data turun naik tu datang dari sekeliling kita dan bukannya dari sinaran di Jepun.

Peta Lokasi Ibu Pejabat AELB

kalau nak check sinaran radiasi ni boleh check dekat Ibu Pejabat AELB di Dengkil. Boleh check dekat sini kalau nak lebih detail.

People, kite tak tahu dan kite memang mintak dijauhkan dari bala sinaran tu, tapi as a precaution, kite boleh amik tindakan macam pengesanan sinaran ni, kite tak tau, ape yang akan berlaku mase depan. 


thanks to : AnjungSazuwi for the info

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

About Me

My photo
"You can say anything about me, as you please, but I am what I am, and that's something you can never be."