My Followers

Ads

Jul 26, 2009

Dari Jengka Ke Telok Panglima Garang

8 comments
Salam kepade semua pembaca.
disebabkan oleh cuti express yang dibuat oleh pihak UiTM secare tiba2 menyebabkan aku mengambil keputusan untuk pulang kerumah secara terpakse. sebab banyak assignment dan keje yang melambak (tp aku duk lepak gak, hak3~) cuti ni diumumkan oleh rumate aku lepas je balek dari solat jumaat. pada mulenye aku ingat hanye gurauan semate2, tp setelah seorang rumate aku g check kat dalam uitm, mmg ader notis cuti. jadi, nak tak nak, balek la. so, aku pn decide balek dengan naek moto, sebab cuti seminggu, x kan nak tinggal motor.
 
sazuwi tgh memanaskan motor. 

aku pulang ke umah bersame dengan rumate + classmate, encik sazuwi a.k.a big boss (hak3) bertolak cadang nak gerak pas subuh (sejuk sikit) tp disebabkan oleh masalah teknikal (hak3) kitorang gerak kul 8.30 a.m. fuh~ memang berdebar aa. sebab ni la kali pertama aku naek moto untuk pulang kerumah dengan kadar masa dan perjalanan yang agak lama dan jauh.

mase perjalanan tuh, big boss neh bawak motor 100km/h, bagi aku kire laju  la tuh, motor aku plak bawak 80km/h je dah gegar. minyak pn turun dengan cepat. jadi terpakse lah aku maintain 80-90km/h. kitorang singgah sarapan dekat bera. pastu sambung jalan balek sampai dekat kuala pilah. huish. aku xpernah terpikir akan sampai ke kuala pilah dengan menunggang motor. walaupun sudah berpuluh kali aku datang situ. tp naek kete aa.

tepat kul 12 tghari, kitorang pn sampai ke seremban. terus g parking kat seremban 2 yakni terminal 2 (kalau x silap aa) ha, kt sini, kitorang layan wayang sat. tgk cite harry potter. citer ni bagi aku agak bosan dan slow. tambah2 lagi kalau x follow citer die dari awal. mmg x paham pe. tp aku layan je la, walaupun kadang2 mate aku dah terlelap sebab keletihan. pas abes tgk wayang, g lepak kat kedai makan, makan tgh ari pukul 4 petang.
 
posing semase berada di Seremban

 
MBO Seremban

pastu sambung balek perjalanan. sazuwi ni bawak aku sampai ke nilai. sebab aku x tau jalan dari seremban ke nilai. sampai je kat nilai 3, kawasan dimana aku dah tau jalan nak balek, kitorang pn berhenti pastu gerak ke haluan masing2. bile je dah sampai kawasan bandar dan perindustrian, angin die laen sket. angin yang dipenuhi dengan asap kete. mmg sakit kepale la rase. x caye cube la rase. hak3~

aku pn sampai la umah kul 5.30pm. disambut mak ayah aku yg memang tengah lepak kat luar umah di waktu petang. dowang pn x caye aku leh sampai umah. ha3~ memang penat + letih.

Jul 1, 2009

Jumpe Doktor Gigi

8 comments
aku baru sahaja selesai menampal gigi geraham ku yang berlubang separuh. gigi ni sebenarnye lame dah berlubang, dari awal tahun lagi, tp aku biarkan saje, sbb tak sakit. tp 2 minggu lepas kesakitan dekat gigi aku ni terase, tp xder sakit sangat. sejak 2 hari lepas, mase aku nak makan rambutan, tergigit rambutan tu dekat gigi geraham aku, PEH, SAKITNYE!! hanya tuhan yg tahu. aku pn tanye mak aku pasal gigi neh, die cakap " ha tu la, mase berlubang dulu terus tampal, die x sakit. ni skang dah sakit kemungkinan besar kene cabut"...ape? kene cabut? ala, kosong la barisan gigi aku nampaknye.



pagi tadi kul 9.45 pagi aku pn gerak la ke KLINIK PERGIGIAN UTAMA dekat TELOK PANGLIMA GARANG. terus dafta dan duduk kat sofa. aku tgk klinik ni selesa gak, ade ekon, sofa best, nurse die pn kiut (haha), rase takut nak cabut tu pun kurang la sikit. tepat jam 10.30 pagi, nurse tu pon panggil name aku. masuk je, aku beri salam. oh, doktor laki. die suruh duduk. naseb baik la dokter tu baik, kalau garang alamak, boleh pengsan aku dibuatnyer. doktor tu pn tanye, die kate nak cabut ke. die kasi aku due option, sama ada nak cabut atau nak tampal. due2 same sakit, tp nak cabut gigi susah skit aa. aku time tu x dapat nak wat pilihan, sbb kalau aku cabut, ilang la gigi aku, kalau aku tampal takut rase x selesa atau sakit still ade. time tu aku x dapat nak buat pilihan, so aku tanye la doktor tu, kalau die cammane, nak tampal atau nak cabut. die pon cakap, lebih baik tampal, sbb gigi tu ibarat nyawa, lgpun sakit dalam 1-2 hari je, pastu nak bantai makan pn buleh, tp kalau cabut, mgkin 3-4 hari baru baik, itupn x konferm, bergantung pada gigi. so, aku pn buat pilihan nak tampal.



jadi, bermulalah episod pengorekan dan penampalan berlaku, dalam hampir 40 minit. siaplah. xder la sakit sangat pn, cume time kasi bius tu je boleh tahan sakitnye. pastu dah ok. doktor tu pun buat keje lembut dan berhati2, tp boleh plak die borak2 ngan nurse die pasal keje la, nenek sakit lah ape lah, aku dah risau dah, kang salah cucuk x merane aku. haha~

skang bius tu dah nak ilang, rase2 ngilu pn dah terase. haha~ kene la charge rm50.





so, pengajarannye, korang jage lah gigi tu baik2. kurangkan makan manis2, selalulah gosok gigi. haha~ kalau ader lubang, cepat2 tampal. takut die bertambah sakit nnt, dah g lah jumpe doktor gigi. aku tgk kat senarai harge die, check gigi just rm10 je. haha~
Related Posts with Thumbnails

About Me

My photo
"You can say anything about me, as you please, but I am what I am, and that's something you can never be."