My Followers

Ads

Jun 29, 2010

Hari kedua berkerja

sebenarnya malam ni aku sepatutnye tido awal. bagi menghadapi exam perlawanan sepanyol vs portugal. best game on earth. semalam pn rugi gak. tak tengok arjen robben main untuk belanda. rugi2. sebenarnye ape yang aku nak citer. arini kerje peh. penat bukan main. ni nak stat citer la neh.

aku ni kategori pekerja kontrak. maknenye kalau supervisor aku kater ader keje kosong time tu. ader la keje untuk aku. kire pekerja kontrak atau part time ni akan menggantikan pekerja tetap yang tak datang atau tanak datang atau saje malas nak datang. haha. dan sepatutnye juge. ari ahad dan isnin aku keje. tapi disebabkan pekerja penuh. bermakna aku tade keje. tade keje tade gaji. jadi rugi. 2 hari ta keje. rm100 terbang begitu saje, rugiii.

ok. harini ader keje. so pagi2 aku dah gerak ke kilang panasonic. pagi tadi aku ditempatkan dekat pemprosesan compressor. tapi stat keje kul 10. sebab mesin tak dapat jalan. so pas kul 10. stat la keje. pas minum kul 10 tuh. supervisor aku meletakkan aku dekat tempat mesin. seperti yang aku katekan entry sebelum neh, kalau keje dapat dekat mesin. memang mampus. ha, pagi tadi aku dapat tempat mesin.

compressor seberat 3-4 kilo tu. aku kene wat lubang kat bawah die. pastu angkat letak kat mesin. pastu mesin tu compress die. pastu angkat letak kat conveyor belt. pastu orang lain plak tugas. begitulah keje yang aku wat pagi tadi. ok. kalau 10 biji tu tape. ni aku dah tgk kat papan board. aku dah wat hampir 200 biji. dan aku berdiri kat mesin tu dari kul 10 - 7.20pm. 12 jam. hanya rehat 2 jam termasuk makan dan sembahyang. bayangkan. 200 biji x 4 kilo x 12 jam = mampus.

dan hasilnye. aku sakit keseluruhan tangan. dan rase cam nak demam. wahh. camner la orang kilang tu keje bertahun2. memang giler ah. 

ok. skang tanak citer panjang. aku nak tido. nak tengok spain vs portugal. esok nak sambung keje lagi. tapi esk aku nak g keje lambat. mampus la supervisor nak marah ke ape. janji aku datang ader keje ade duet. hahaha. ok. nyte.

6 comments:

Aanis Kamaruzaman said...

keje kilang mmg penat. Aq pernah merasainyer...

sAzUwI said...

aku pernah kejer kilang kayu..
sampai skang raser tough..

ko x lamer lagi tough ar..hehe

Solahuddeen said...

aanis : ye. baru ku tau. tape dsbbkan gaji dibayar hari. dan agak lumayan. aku lupekan. haha

awie : oh. patut la pagi tadi aku tgk cermin cam berotot plak tangan aku. wah. sebulan aku keje sini gerenti mantop, hak3.

Aanis Kamaruzaman said...

aq dulu kne tolak tong ubat yg ntah brpa tan ntah. angkat brg2 berat sume. x tough pon?

kesimpulan: teori awie xbley d'percayai sgt. ahahaha~

Solahuddeen said...

ko angkat setong kot. hahahahhahaha.

sAzUwI said...

teori aku limited..hehe

Related Posts with Thumbnails

About Me

My photo
"You can say anything about me, as you please, but I am what I am, and that's something you can never be."