My Followers

Ads

Jul 1, 2009

Jumpe Doktor Gigi

aku baru sahaja selesai menampal gigi geraham ku yang berlubang separuh. gigi ni sebenarnye lame dah berlubang, dari awal tahun lagi, tp aku biarkan saje, sbb tak sakit. tp 2 minggu lepas kesakitan dekat gigi aku ni terase, tp xder sakit sangat. sejak 2 hari lepas, mase aku nak makan rambutan, tergigit rambutan tu dekat gigi geraham aku, PEH, SAKITNYE!! hanya tuhan yg tahu. aku pn tanye mak aku pasal gigi neh, die cakap " ha tu la, mase berlubang dulu terus tampal, die x sakit. ni skang dah sakit kemungkinan besar kene cabut"...ape? kene cabut? ala, kosong la barisan gigi aku nampaknye.



pagi tadi kul 9.45 pagi aku pn gerak la ke KLINIK PERGIGIAN UTAMA dekat TELOK PANGLIMA GARANG. terus dafta dan duduk kat sofa. aku tgk klinik ni selesa gak, ade ekon, sofa best, nurse die pn kiut (haha), rase takut nak cabut tu pun kurang la sikit. tepat jam 10.30 pagi, nurse tu pon panggil name aku. masuk je, aku beri salam. oh, doktor laki. die suruh duduk. naseb baik la dokter tu baik, kalau garang alamak, boleh pengsan aku dibuatnyer. doktor tu pn tanye, die kate nak cabut ke. die kasi aku due option, sama ada nak cabut atau nak tampal. due2 same sakit, tp nak cabut gigi susah skit aa. aku time tu x dapat nak wat pilihan, sbb kalau aku cabut, ilang la gigi aku, kalau aku tampal takut rase x selesa atau sakit still ade. time tu aku x dapat nak buat pilihan, so aku tanye la doktor tu, kalau die cammane, nak tampal atau nak cabut. die pon cakap, lebih baik tampal, sbb gigi tu ibarat nyawa, lgpun sakit dalam 1-2 hari je, pastu nak bantai makan pn buleh, tp kalau cabut, mgkin 3-4 hari baru baik, itupn x konferm, bergantung pada gigi. so, aku pn buat pilihan nak tampal.



jadi, bermulalah episod pengorekan dan penampalan berlaku, dalam hampir 40 minit. siaplah. xder la sakit sangat pn, cume time kasi bius tu je boleh tahan sakitnye. pastu dah ok. doktor tu pun buat keje lembut dan berhati2, tp boleh plak die borak2 ngan nurse die pasal keje la, nenek sakit lah ape lah, aku dah risau dah, kang salah cucuk x merane aku. haha~

skang bius tu dah nak ilang, rase2 ngilu pn dah terase. haha~ kene la charge rm50.





so, pengajarannye, korang jage lah gigi tu baik2. kurangkan makan manis2, selalulah gosok gigi. haha~ kalau ader lubang, cepat2 tampal. takut die bertambah sakit nnt, dah g lah jumpe doktor gigi. aku tgk kat senarai harge die, check gigi just rm10 je. haha~

8 comments:

sAzUwI said...

tue ar..ko jgn isap rokok banyak sangat ar..ini sehari berkotak2..ghahah

ika said...

pergh!!
komnder jpa takowt tampal gigi?
pe kes??
hehe

Solahuddeen said...

uih? aku ader cakap takut ke? takut nak cabut je makcikkk! haha~

tu la. aku kene kurang kan neh. save gak duet. ahaha~
*bile mase plak aku isap rokok neh?

LaLa said...

sakit???
bese r 2..

RiFhaNi said...

huhuhuhuhu...
lawak la...
aku bese gi klinik tuhh...
doc nye ramah n sorang laki...kih3
ummm tuh la nsb bek ade pilihan
klu x ilang la gigi hang tuh...
hahahahaha

solahuddeen said...

LaLa>>xder la sakit sangat. ahaks~

Rifhani>>tau xpe. naseb baek la leh tmpal lagi. leh aa aku bantai makan banyak2, haha~

░♥si lampu neon♥░ said...

i hate dentist!

Solahuddeen said...

ha3~
dentist is good what. hak3~

Related Posts with Thumbnails

About Me

My photo
"You can say anything about me, as you please, but I am what I am, and that's something you can never be."